Lue lisää ›" />

Japanintatar

Fallopia japonica

Taimi

Varret nousevat maasta asti joka kesä.

Aikuinen kasvi

Monivuotinen, kaksikotinen (hede- ja emikukat eri yksilöissä), pensasmainen ruoho. Muodostaa tiheitä kasvustoja. Korkeus 1–2,5 m, varsi vihreä–punertava, ontto, yläosasta alkaen haarova, nivelien kohdalta mutkainen. Säteittäinen kukka on noin 5 mm leveä ja siinä on 5 valkoista–vaaleanpunaista kehälehteä ja 8 hedettä. Yhdislehtinen emiö on 3-luottinen. Kukat muutaman kukan kiehkuroina, jotka muodostavat terttuja. Kukinto on useista tertuista muodostunut lehtihankainen, noin 10 cm korkea viuhko. Kierteisesti kasvavissa lehdissä on lyhytruotinen lehtilapa. Muoto on leveänpuikea–kolmiomainen, terävä- ja lyhytsuippuinen, ehytlaitainen, kalju ja 5–15 cm pitkä. Harvoin kehittyvä hedelmä on 3-4 mm ruskehtava pähkylä.

Kukinta-aika

syys-lokakuu

Leviäminen

Kasvi on sitkeähenkinen ja leviää jopa juurakoista, joita ei saa laittaa kotitalousjätteen mukaan, vaan ne on hävitettävä tarkoitukseen varatuilla kaatopaikoilla.

Esiintymät

Kosteilla paikoilla, pihoilla ja puutarhoissa, myös varjossa. Tukahduttaa muut puutarhakasvit.

Torjunta

Roundup rikkakasvien torjunta-aine useana vuotena peräkkäin.

 

Lupiini

 

Lupinus polyphyllus

Tuntomerkit

Taimi

Aikuinen kasvi

60-100 cm korkea varsi lyhytkarvainen, yleensä haaraton. Lehdet pitkäruotiset, sormilehdykkäisiä 9-15 kpl, suuri pitkä kukinto, kukat sinisiä, sinipunaisia, vaaleanpunaisia tai valkoisia. Palkomainen hedelmä. Myrkyllinen.

Kukinta-aika

Kesä-elokuu

Maaperä

Hiekkamaa, muu?

Leviäminen

siemen

Esiintymät

Puutarhoissa, tuoreilla niityillä, ratapenkereillä, tienvarsilla ja joutomailla

Torjunta

Ylös kaivaminen, niittäminen, kukintojen katkaiseminen ennen siementen kypsymistä ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja

Ei ole (?)

Kurtturuusu

Rosa rugosa

Tuntomerkit

Taimi:

Aikuinen kasvi:

Tiheäkasvuinen, 1–1,5 m korkea pensas. Kiiltävät, kurttuiset, karheat, tummanvihreät lehdet. Oksat tiheiden piikkien peittämät. Tummanpunaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset, 6-9 cm leveät kukat, joissa voimakas tuoksu. Keltaiset heteet. Oranssinpunaiset, tomaatimuotoiset  hedelmät.

Kukinta-aika:

Heinä-elokuu

Maaperä:

Kaikenlaisilla maalajeilla

Leviäminen:

Juurivesoilla. Muodostaa tiuhoja, jopa hehtaarien kokoisia kasvustoja ja valtaa alaa muilta kasveilta

Esiintymät:

Hiekkarannoilla, kallioisilla rinteillä, saaristossa

Torjunta:

Taimien ylös kaivaminen, traktorilla raivaaminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja:

Palsami (Jättipalsami)

Impatiens glandulifera

Aikuinen kasvi

Jättipalsami on vankka- ja mehevävartinen kasvi, joka voi kasvaa jopa yli 2 m korkeaksi. Lehdet ovat suikeita, hyvin tiheä- ja suippohampaisia, alemmat vastakkain, ylemmät usein kolmen kiehkuroina. Kukkatertut pystyjä ja suuria, joissa 5–12 kukkaa. Kukat voivat olla joko viinin-, sini- tai vaaleanpunaisia.

Kukinta-aika

Heinä-syyskuu

Maaperä

Ravinteikas kostea maa

Leviää

Siemenistä, joita yksi yksilö voi tuottaa jopa 800. Ne sinkoutuvat ympäristöön useiden metrien päähän.

Esiintymät

Puutarhoissa, joutomailla, tienvarsilla ja rannoilla

Torjunta

Siementen leviämisen estäminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja

Muut palsamit

Jättiputki

Heracleum mantegazzianum

Aikuinen kasvi

Jättiputki voi kasvaa jopa 3 m korkeaksi. Kasvin suuret ja leveät lehdet tukehduttavat ympäristöstä muun kasvillisuuden. Kasvin lehtilapa on 1 tai 2 kertaa parilehdykkäinen tai 3-lehdykkäinen ja lehdykät ovat isoja ja liuskaisia. Kukinnot ovat vaaleita, sateenvarjomaisia ja 15–25 cm leveitä. Jättiputket kasvavat nopeasti ja ne muodostavat laajoja kasvustoja.

Kukinta-aika

Heinä-elokuu

Leviää

Juuriston ja siementen avulla.

Esiintymät

Puutarhoissa, pientareilla ja joutomailla.

Torjunta

Kitkeminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine. Jos käytät Garden-tiivistettä, sekoitussuhde on 60 ml : 1 l vettä. Huom! Jättiputkien kasvinestettä on varottava, koska kasvin erittämä neste saattaa aiheuttaa ihovaurioita. Torjuttaessa pitää huolehtia suojavaatetuksesta ja mikäli mahdollista, tehdä työ pilvisenä päivänä.

Muistuttavia kasveja

Muut sarjakukkaiset kasvit, kuten harmittomat, kotoperäiset karhunputki ja ukonputki. Karhunputken tunnistaa kouruisesta lehtiruodin yläosasta. Ukonputkella kukinnon pikkusarjoja on vain 12-25 (jättiputkella 50-100) ja varren paksuus on alle 2 cm (jättiputkella 5-10 cm). Lisäksi karhunputki ja ukonputki kasvavat yksittäin tai pienissä ryhmissä, kun jättiputki saattaa muodostaa laajoja, yhtenäisiä kasvustoja.