Lue lisää ›" />

Peltokierto

Convolvulus arvensis

Tuntomerkit

Taimi

Aikuinen kasvi

Monivuotinen ruoho. Varsi kasvaa 30-80 cm pitkäksi ja tukeutuu muihin kasveihin. Jos tukea ei ole tarjolla, se levittäytyy maata myöten. Kukan teriö on leveän suppilomainen, valkoinen tai vaaleanpunainen, ulkopuolelta punajuovainen ja 1–2,5 cm leveä. Kukat kasvavat 1–3 kukan ryhminä lehtihangoissa. Keihästyviset, ehytlaitaiset ja niukasti karvaiset lehdet kasvavat kierteisesti. Hedelmä on kotamainen.

Kukinta-aika

Heinä-elokuu

Leviää

Juuren palasista. Maavarret ulottuvat syvälle ja levittäytyvät laajalle.

Esiintymät

Pihat, puutarhat, joutomaat, pientareet, tienvarret, satamat, vallit.

Torjunta

Roundup rikkakasvien torjunta-aine useana vuotena peräkkäin.

Muistuttavia kasveja

Karhunköynnös (suuremmat kukat)

Japanintatar

Fallopia japonica

Taimi

Varret nousevat maasta asti joka kesä.

Aikuinen kasvi

Monivuotinen, kaksikotinen (hede- ja emikukat eri yksilöissä), pensasmainen ruoho. Muodostaa tiheitä kasvustoja. Korkeus 1–2,5 m, varsi vihreä–punertava, ontto, yläosasta alkaen haarova, nivelien kohdalta mutkainen. Säteittäinen kukka on noin 5 mm leveä ja siinä on 5 valkoista–vaaleanpunaista kehälehteä ja 8 hedettä. Yhdislehtinen emiö on 3-luottinen. Kukat muutaman kukan kiehkuroina, jotka muodostavat terttuja. Kukinto on useista tertuista muodostunut lehtihankainen, noin 10 cm korkea viuhko. Kierteisesti kasvavissa lehdissä on lyhytruotinen lehtilapa. Muoto on leveänpuikea–kolmiomainen, terävä- ja lyhytsuippuinen, ehytlaitainen, kalju ja 5–15 cm pitkä. Harvoin kehittyvä hedelmä on 3-4 mm ruskehtava pähkylä.

Kukinta-aika

syys-lokakuu

Leviäminen

Kasvi on sitkeähenkinen ja leviää jopa juurakoista, joita ei saa laittaa kotitalousjätteen mukaan, vaan ne on hävitettävä tarkoitukseen varatuilla kaatopaikoilla.

Esiintymät

Kosteilla paikoilla, pihoilla ja puutarhoissa, myös varjossa. Tukahduttaa muut puutarhakasvit.

Torjunta

Roundup rikkakasvien torjunta-aine useana vuotena peräkkäin.

 

Kurtturuusu

Rosa rugosa

Tuntomerkit

Taimi:

Aikuinen kasvi:

Tiheäkasvuinen, 1–1,5 m korkea pensas. Kiiltävät, kurttuiset, karheat, tummanvihreät lehdet. Oksat tiheiden piikkien peittämät. Tummanpunaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset, 6-9 cm leveät kukat, joissa voimakas tuoksu. Keltaiset heteet. Oranssinpunaiset, tomaatimuotoiset  hedelmät.

Kukinta-aika:

Heinä-elokuu

Maaperä:

Kaikenlaisilla maalajeilla

Leviäminen:

Juurivesoilla. Muodostaa tiuhoja, jopa hehtaarien kokoisia kasvustoja ja valtaa alaa muilta kasveilta

Esiintymät:

Hiekkarannoilla, kallioisilla rinteillä, saaristossa

Torjunta:

Taimien ylös kaivaminen, traktorilla raivaaminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja:

Rikkanenätti

Rorippa sylvestris

Taimi

Sirkkalehtien lapa on leveytensä pituinen, päästään tyveä leveämpi. Sirkkataimia tapaa harvoin, koska siemenet jäävät yleensä kehittymättä.

Aikuinen kasvi

Rikkanenätti on 20–50 cm korkea keltaisin kukin kukkiva rikkakasvi. Ruodilliset kasvulehdet ovat aluksi ehytlaitaisia, myöhemmin pariliuskaisia, jopa lähes parilehdykkäisiä. Lehtiliuskat ovat kapeita ja usein edelleen liuskaisia. Alkukesästä kasvi muodostaa voimakkaan ruusukkeen, joka voi tukahduttaa muita kasveja.

Kukinta-aika

Heinä-elokuu

Maaperä

Tuore tai kostea, ravinteikas ja multava maa

Leviää

Siementen avulla, joita yksi yksilö voi tuottaa 10 000. Lisääntyy ja leviää tiheiksi kasvustoiksi pääsääntöisesti juurakonkappaleista. Juurakot ovat pitkiä ja haarovia. Ne katkeilevat helposti maata möyhittäessä, ja jokaisesta juurakonpätkästä voi kasvaa uusi yksilö.

Esiintymät

Puutarhoissa, pensas- ja koristeistutuksissa

Torjunta

Juurakonkappaleiden leviämisen estäminen, kitkeminen, versojen toistuva katkominen, haraaminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja

Rantanenätti

Peltovalvatti

Sonchus arvensis

Taimi

Sirkkalehdet pitkänpyöreitä, ruodillisia ja sileitä. Pituus 5–6 mm. Ensimmäiset kasvulehdet ovat tyveä kohden kapenevia, lähes pyöreitä, harvakarvaisia ja reunoistaan harvapiikkisiä. Lehdissä on maitiaisnestettä.

Aikuinen kasvi

Peltovalvatti kasvaa 50–140 cm korkeaksi. Kasvutapa on pysty ja haaraton.

Kukinta-aika

Heinä-elokuu

Maaperä

Typpi- ja humuspitoinen hiesu- ja savimaa ja kuivahko kivennäismaa

Leviää

Vaakatasossa kasvavan juurakon avulla. Jokaisesta juurakon palasesta kasvaa uusi yksilö. Leviää myös siemenistä, joita yksi kasvi voi tuottaa jopa 6 000.

Esiintymät

Puutarhoissa, joutomailla, pelloilla ja nuorissa nurmissa

Torjunta

Haraaminen, kitkeminen, maan muokkaus ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja

Voikukka, otavalvatti ja kaalivalvatti

Pelto-ohdake

Cirsium arvense

Taimi

Sirkkalehdet ovat soikeita, ehytreunaisia, ruodittomia, paksuja, yläpinnaltaan kaljuja. Pituus 8–12 mm. Ensimmäiset kasvulehdet ovat pitkänsoikeita ja yläpinnaltaan karvaisia.

Aikuinen kasvi

Pelto-ohdake on 40–130 cm korkea pystykasvuinen haarova himmeänvihreä ruoho. Vaaleanpunaiset torvimaiset kukat ovat noin 1–2 cm leveissä mykeröissä. Kasvi on kaksikotinen, eli hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä. Kasvulehtien hampaissa on terävä piikki. Lehdet ovat suikeita, suippotyvisiä ja paksuja. Juurakko kasvaa vaakatasossa muokkauskerroksessa ja osin sen alapuolella.

Kukinta-aika

Heinä-syyskuu

Maaperä

Savipitoinen, kuivahko tai tuore, ravinteikas typpipitoinen kivennäismaa. Karttaa hiekkamaita.

Leviää

Muokkauskerroksessa kasvavan juurakon avulla, josta voi lähteä jopa kahden metrin syvyyteen juuria ja siemenistä, joita yksi kasvi voi tuottaa jopa 5 600 kappaletta. Pääasiassa leviäminen tapahtuu muokkauksessa katkenneiden juurakonpalasten avulla. Siemenet lentävät lenninhaiveniensa avulla uusille kasvupaikoille

Esiintymät

Puutarhoissa, pelloilla, peruna-, juures- ja vihannesmailla

Torjunta

Kitkeminen, haraaminen, niittäminen, kesannointi ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja

Suo-ohdake ja kyläkarhiainen

Minttu (Rantaminttu)

Mentha arvensis

Taimi

Sirkkalehdet ovat pyöreitä, ruodillisia. Ensimmäisten kasvulehtien reuna on lähes ehyt.

Aikuinen kasvi

Rantaminttu kasvaa 10–20 cm korkeaksi. Sen ulkonäkö voi vaihdella. Kasvulehdet ovat melko soikeita, pyöreätyvisiä ja tylpähköjä, vihreitä. Lehden hampaat ovat matalia. Kukat sijaitsevat valekiehkuroissa, joita varressa on melko runsaasti. Koko kasvi tuoksuu mintulta, kun sen rakennetta rikkoo.

Kukinta-aika

Heinä-elokuu

Maaperä

Kostea tavallinen puutarhamaa

Leviää

Muodostaa tiheitä kasvustoja maanalaisen juurakon ja pintarönsyjen avulla. Leviää myös siementen avulla, joita yksi yksilö tuottaa noin 200.

Esiintymät

Puutarhoissa, pelloilla vihannes- ja juuresmailla, laitumilla

Torjunta

Kitkeminen, maan kuivatus ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja

Tädykkeet

Leskenlehti

Tussilago farfara

Taimi

Sirkkalehdet ovat pitkulaisia ja ruodillisia. Pituus 5–10 mm. Ensimmäiset kasvulehdet ovat hammaslaitaisia ja villakarvaisia, lähes pyöreitä.

Aikuinen kasvi

Keltaiset kukat ovat suomujen peittämien kukkavanojen päässä. Lehdet ilmestyvät kukkavanojen jälkeen. Kasvulehdet ovat leveän herttamaisia, täysikasvuisina päältä lähes kaljuja, alta tiheään vaaleakarvaisia, 20–30 cm leveitä. Kasvi kasvattaa voimakkaasti haarovan juurakon, joka saattaa yltää lähes metrin syvyyteen.

Kukinta-aika

Huhti-toukokuu

Maaperä

Kaikilla maalajeilla, etenkin kosteilla kasvupaikoilla.

Leviää

Siementen avulla, joita yksi kukinto voi tuottaa jopa 400. Kasvi leviää myös katkenneista juurenpalasista.

Esiintymät

Suosii kosteita savipitoisia peltoja, pientareita ja joutomaita

Torjunta

Kitkeminen, haraaminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja

Sirkkalehdet muistuttavat piharatamoa

Karhunköynnös (Elämänlanka)

Calystegia sepium

Aikuinen kasvi

Karhunköynnös on monivuotinen, ruohovartinen, vastapäivään kiertävä köynnös, jonka versot voivat tulla jopa 3 m pitkiksi. Lehtien lapa on pitkäruotinen ja jokseenkin herttamainen. Kukat ovat valkoisia ja 3–6 cm leveitä.

Kukinta-aika

Heinä-elokuu

Maaperä

Kosteikkopaikat

Leviää

Juuriston ja siementen avulla.

Esiintymät

Puutarhoissa, purojen, ojanvarsien ja rantojen kasvillisuuden joukossa.

Torjunta

Kitkeminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine
Huom! Jos kasvi köynnöstää muiden säilytettävien kasvien päällä, sivele Roundupia lehdille.

Jättiputki

Heracleum mantegazzianum

Aikuinen kasvi

Jättiputki voi kasvaa jopa 3 m korkeaksi. Kasvin suuret ja leveät lehdet tukehduttavat ympäristöstä muun kasvillisuuden. Kasvin lehtilapa on 1 tai 2 kertaa parilehdykkäinen tai 3-lehdykkäinen ja lehdykät ovat isoja ja liuskaisia. Kukinnot ovat vaaleita, sateenvarjomaisia ja 15–25 cm leveitä. Jättiputket kasvavat nopeasti ja ne muodostavat laajoja kasvustoja.

Kukinta-aika

Heinä-elokuu

Leviää

Juuriston ja siementen avulla.

Esiintymät

Puutarhoissa, pientareilla ja joutomailla.

Torjunta

Kitkeminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine. Jos käytät Garden-tiivistettä, sekoitussuhde on 60 ml : 1 l vettä. Huom! Jättiputkien kasvinestettä on varottava, koska kasvin erittämä neste saattaa aiheuttaa ihovaurioita. Torjuttaessa pitää huolehtia suojavaatetuksesta ja mikäli mahdollista, tehdä työ pilvisenä päivänä.

Muistuttavia kasveja

Muut sarjakukkaiset kasvit, kuten harmittomat, kotoperäiset karhunputki ja ukonputki. Karhunputken tunnistaa kouruisesta lehtiruodin yläosasta. Ukonputkella kukinnon pikkusarjoja on vain 12-25 (jättiputkella 50-100) ja varren paksuus on alle 2 cm (jättiputkella 5-10 cm). Lisäksi karhunputki ja ukonputki kasvavat yksittäin tai pienissä ryhmissä, kun jättiputki saattaa muodostaa laajoja, yhtenäisiä kasvustoja.

Juolavehnä

Elymus repens

Taimi

Taimien lehdet ovat tasasoukkia ja litteitä. Lehtien yläpinnalla sekä lehtitupessa yleensä vaaleita karvoja, mitkä erottuvat parhaiten valoa vasten. Myöhemmissä lehdissä on usein tiheä karvapeite yläpinnalla.

Aikuinen kasvi

Juolavehnä on 30–100 cm korkea pystykasvuinen monivuotinen heinä. Sen tähkä on litteä ja se säilyy kokonaisena. Se leviää erittäin tehokkaasti maanalaisen pitkien vaakasuorien juuriversojensa avulla. Kun valkoinen juuri pilkkoutuu maata muokatessa, voi jokaisesta juuren palasta kehittyä uusi yksilö, jonka seurauksena se voi muodostaa tiheitä kasvustoja.

Kukinta-aika

Kesä-elokuu

Maaperä

Kaikenlaisilla maalajeilla, suosii keveähköä vettä läpäisevää multa- ja kivennäismaata

Leviää

Juuriversoilla ja siemenistä

Esiintymät

Puutarhoissa, nurmilla, peruna- ja juuresmailla

Torjunta

Kesannointi, kitkeminen, viljelykasvien kasvukunnosta huolehtiminen ja Roundup rikkakasvien torjunta-aine

Muistuttavia kasveja

Monet heinät

Voikukka (Rikkavoikukka)

Taraxacum officinale

Taimi

Sirkkalehdet ovat pitkänpyöreitä, ruodillisia, tummanvihreitä, yläpinta sileä, pituus 5–7 mm. Ensimmäiset kasvulehdet ovat ehyitä, harvaan nyhälaitaisia, päästään tyveä leveämpiä, ruodillisia, kaljuja.

Aikuinen kasvi

Voikukka on matala, voimakkaan ruusukkeen kasvattava, maitiaisnesteellinen rikkakasvi, jolla on syvälle tunkeutuva pääjuuri. Kirkkaankeltaiset kukat ovat onton vanan latvassa. Kukka voi olla jopa 50 mm leveä. Ruusukkeessa sijaitsevat kasvulehdet ovat eri tavalla liuskaisia. Voikukkia kasvaa Suomessa kaikkiaan 500 lajia, joista noin 400 on rikkavoikukkia. Kasvilla on paalujuuri.

Kukinta-aika

Touko-elokuu

Maaperä

Savipitoinen, ravinteikas ja typekäs kivennäismaa

Leviää

Lenninlaitteella varustetuilla siemenillään ja katkenneista juurenkappaleista. Yksi kasviyksilö voi tuottaa noin 5000 helposti itävää siementä.

Esiintymät

Puutarhoissa, nurmilla, laitumilla ja viljapelloilla

Torjunta

Maanmuokkaus, haraaminen, kitkeminen, toistuva niitto kukinnan alkaessa, viljelykierto ja Roundup Nurmikon Voikukkahävite

Muistuttavia kasveja

Peltovalvatti