Jättiputki aiheuttaa auringon kanssa palovamman 5/2014

Haastattelussa ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen, Päijät-Hämeen Keskussairaala.

– Jättiputki aiheuttaa fotodermatiitin eli kasvin ja auringon UV-säteilyn yhteisvaikutuksena iholle palovamman.

Ihotautilääkäri Kari Saarinen Päijät-Hämeen keskussairaalasta selventää, että jättiputken kasvinesteen ja UV-säteilyn aiheuttama palovamma on fototoksinen valokosketusreaktio. Tällainen kemiallinen palovamma on samankaltainen aikuisilla ja lapsilla. – Pilvisellä säällä riski on pienempi, Saarinen tarkentaa. – Jos huomaa saaneensa kasvista nestettä, välitön pesu poistaa palovammariskin.

– Lääkäriä ei välttämättä tarvita, jos on saanut palovamman jättiputken takia. Siisti, oma hoito auttaa. Palovamma kannattaa suojata rasva- tai silikonilapulla, että rakkulat eivät hankaudu rikki. Antibiootteja tai kortisonia ei tarvita, jos palovamma ei tulehdu. Jos rikkoutuneeseen rakkulaan tulee infektio tai jos palovamma punoittaa ja vihloo, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Vaikka jättiputken aiheuttamista palovammoista puhutaan paljonkin, Saarinen tietää, että harva hakeutuu hoitoon. Hän itse ei näe edes joka kesä tällaisia palovammoja, mutta ”päivystyslääkärit näkevät ja moni kärsii vaivan nahoissaan”.

Palovamman parantuminen kestää muutaman viikon eikä siitä jää jälkiä. Vanha palovamman kohta ei altistu valossa uudelleen, joten jättiputkipolttaman ei tarvitse pelätä aurinkoa palovamman parannuttua. Palovamma syntyy noin kahdessa tunnissa, rakkulat ovat syviä ja arvet säilyvät iholla viikkoja, joskus kuukausia. – Tällainen palovamma on tyypillinen; kun sen on nähnyt kerran, sen tuntee jatkossa. Palovammassa on vierekkäin viiruja ja rakkuloita.

Psoraleeni + UV

Saarinen muistuttaa, että fototoksisia reaktioita eli palovammarakkuloita saa jättiputken ohella myös pihojen koristekasvi mooseksenpalavapensaasta ja ukonputkesta, joissa kaikissa on ihoon imeytyviä psoraleeneja. – Hankalin näistä on jättiputki.

Vaikka jättiputki ja sen palovammoja aiheuttavat kaverit ovat tänään vahingollisia, niiden erittämät psoraleenit ovat tehneet joskus hyvääkin, sillä niitä on käytetty luontaishoidoissa. – Psoraleenit ovat mielenkiintoisia kemikaaleja, joita käytetään ihosairauksien valohoidoissa edelleen herkistäjinä.

Linkki
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=alg00145
www.lahdenseudunluonto.fi
www.roundup.fi