Jättiputki kaatui jälleen Lohjalla ja Lahdessa: keinoina suunnitelmallisuus, jatkuvuus, seuranta, kokemus 9/2015

Oy Transmeri Ab
Tiedote syyskuu 2015

Lohja ja Lahti hävittivät jälleen jättiputkia kuluneen kesän aikana alueiltaan yhteistyössä asukkaiden kanssa. Lohjalla oli meneillään viides hävityskesä ja Lahden alueella toinen.

Lahdessa noin 200 torjuntakohdetta

Luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä tähdentää, että Lahden kaupungin puistotoimi otti ”isännän vastuun” jättiputken torjunnassa myös tänä vuonna osalla alueista. Kaikkiaan torjunnassa oli noin 200 kohdetta Lahden, Nastolan ja Hollolan alueilla. Torjuntaa oli tekemässä kaupungin lisäksi kolmisenkymmentä yksityistä.
– Puolet kohteista on aktiivisessa torjunnassa. Lisänä tulevat tietysti uudet löydetyt kohteet, joita on 60 kohdetta. Onneksi uudet löydöt ovat pääosin yksittäisiä, Riihelä on tyytyväinen.
Lahdessa tehtiin jättiputkien torjunnasta kesän aikana opinnäytetyö, jossa tarkasteltiin kymmenen koeruudun avulla eri torjuntamenetelmien tehokkuutta. Ensimmäisen vuoden tulokset ovat valmiit. (LIITE)
Koeruudutettu alue on noin hehtaarin suuruinen, oikea jättiputkiviidakko Lahden Kujalan alueella. Alue on pahin jättiputkikasvusto.
Asko Riihelä toteaa, että yleisön keskuudessa ollaan menossa hyvään suuntaan, sillä yhä useampi tunnistaa jättiputken ja ilmoittaa kasvupaikoista. – Yhdestä kohteesta saattaa tulla jopa kymmenkunta ilmoitusta.

Lohjalla jättiputkiseuranta toimii

Lohjan ympäristöpäällikkö Risto Murto laskee, että tällä hetkellä Lohjalla on noin 140 kasvustoa määrittelytavasta riippuen. – Mukana on todella suuria, useiden kymmenien ja jopa satojen yksilöiden kasvustoja. Monet kasvustot ovat kuitenkin pieniä, muutaman yksilön kasvustoja.
Suurin osa Lohjan kasvustoista on torjunnassa, ja vain noin parikymmentä kasvupaikkaa oli ilman torjuntaa. – Kasvupaikkoja torjutaan toisina kesinä aktiivisemmin kuin toisina, Murto tietää.
Lohjalla on kokemusta jo viiden vuoden ajalta järjestelmällisestä torjunnasta ja myös seurannasta.
– Seurantaa tarvitaan useiden vuosien ajan, sillä uusia siementaimia on löytynyt jopa yli 20 vuoden jälkeen jättiputken siementämisestä. Tästä johtuen kokonaan hävinneiksi luokiteltuja kasvupaikkoja on hyvin vaikea määrittää, mutta arviolta määrä voisi olla 10-20 paikkaa, jossa uusia siementaimia ei ole syntynyt ja vanhat yksilöt on saatu hävitettyä. Työ siis vie aikaa ja vaatii jatkuvaa seurantaa ja torjuntaa.

Yhteistyössä Transmerin kanssa

Lohjalla ja Lahdella on vakiintunut yhteistyö Oy Transmeri Ab: n kanssa. Molemmat kaupungit ovat ottaneet torjuntaan mukaan yksityiset maanomistajat, jotka saavat maksutta kuluttajille ja pienpuutarhojen
käyttöön tarkoitettua Roundup-torjunta-ainetta kaupungin kautta. Lohja ja Lahden kaupungit hoitavat yksityishenkilöiden opastuksen ja seuraavat kasvustojen torjuntaa ja tuloksia sekä pitävät kirjaa käyttöön annetuista torjunta-aineista.
Risto Murto toteaa, että ilmainen torjunta-aine on mahdollistanut ja helpottanut usean jättiputkikasvuston hävittämistä.
Oy Transmeri Ab jatkaa yhteistyötä Lohjan ja Lahden kaupunkien kanssa myös ensi vuonna jättiputkien hävittämisessä. – Olemme mielellään mukana Lahden ja Lohjan jättiputkiprojekteissa. Kun tavoitteena on pitkäjänteisesti tehty jättiputkihävitys, myös Transmerille on ensiarvoisen tärkeätä tietää parhaat käytännöt ja jättiputkitilanne, tuotepäällikkö Reija Niemi kiittää yhteistyökumppaneita.
Lisätiedot
reija.niemi(at) transmeri.fi
risto.murto (at) lohja.fi
asko.riihela (at) lahti.fi
LIITTEET
Miia Korhosen tutkimusseloste
Valokuvat jättiputkikasvustosta toukokuussa ja elokuussa.
www.roundup.fi
www.transmeri.fi
Oy Transmeri Ab:n kuluttajapalvelu vastaa tuotteita ja niiden käyttöä koskeviin kysymyksiin arkisin klo 13.00 – 15.00 maksuttomassa palvelunumerossa 0800 92299.
Roundup-rikkakasvin torjunta-aineet ovat viranomaisten hyväksymiä.
Roundup-tuotteiden kuvat ovat ladattavissa:
http://holvi.artstudio.fi/transmeri/

Kuvat medialle:
http://www.roundup.fi/medialle/lehdistokuvat/
Transmeri palvelee suomalaista kauppaa maahantuomalla ja markkinoimalla kuluttajille tuttuja tuotemerkkejä, kuten OFF!, Raid, MrMuscle, Glade, Weetabix ja Alpen sekä luksuskosmetiikkaa, kuten Chanel, Clinique ja Guerlain. Osa Transmerin edustamista teknokemian tuotteista valmistetaan Vantaalla Transmerin tuotantolaitoksessa. Valmistamamme tuotteet on merkitty Avainlippu-tunnuksella.