Jättiputki kaatuu jälleen Lohjalla ja Lahdessa – tiedote 5/2014

– Lohja ja Lahti jatkavat Roundup-yhteistyötä
– Jättiputki vahingoittaa ihmisiä ja eläimiä
– Näin hävität jättiputket – kokemukseen perustuva ohje
Lohjan ja Lahden kaupungit jatkavat jättiputkien hävittämistä yhteistyössä Roundupin kanssa. Lohja on hävittänyt jättiputkia alueeltaan kolmen vuoden ajan ja Lahti yhden vuoden myös yksityisten mailta. Viime vuonna Lohjalla ja Lahdessa hävitettiin yhteensä noin 140 esiintymää sekä yksityisiltä että kaupunkien mailta.
Tänä vuonna jättiputkien hävittämistä jatketaan yhteistyössä Roundupin kanssa. Kaupungit saavat jättiputkien torjuntaan Roundup-rikkakasvien torjunta-ainetta jaettavaksi jättiputkia hävittäville asukkaille ja maanomistajille. Kaupunki opastaa hävittämistyössä ja jakaa tarvittavan Roundup-rikkakasvin torjunta-aineen ja seuraa torjunta-aineen kulutusta ja kasvustojen häviämistä.
Tuotepäällikkö Reija Niemi Transmeriltä toteaa, että hienoa olla mukana hävittämässä jättiputkia ja toteuttamassa näin maa- ja metsätalousministeriön vieraslajistrategiaa. – Lohjan ja Lahden kanssa tehty yhteistyö osoittaa, että hävitystyö kannattaa ja että jättiputkien hävittäminen on tuloksekasta.
Lohjan kaupungissa jättiputkien hävitys on otettu ilolla vastaan. Ympäristöpäällikkö Risto Murto kertoo, että tekeillä on torjuntaopas torjunta-aineen oikeaan käyttöön.

Eläimille vaarallinen jättiputki

Myös eläimet voivat saada vaurioita ja ongelmia jättiputkikosketuksista. Lohjan kaupungin hygieenikkovalvontaeläinlääkäri Maarit Haveri toteaa, että eläimillä vaurioille alttiina ovat alueet, joissa on ohut iho ja vähäinen tai lyhyt karvoitus (vatsanalus, pään seutu, utareet) tai suun limakalvot, jos eläin tarttuu suullaan esim. kasvin varteen. – Kaikkein herkimpiä ovat karvattomat eläimet.
Jättiputken kasvineste sisältää furokumariineja, jotka yhdessä UV-säteilyn kanssa aiheuttavat iholla tai limakalvolla valoyliherkkyysreaktion 2-3 vuorokauden kuluessa altistuksesta. Kosketuskohtaan syntyy hitaasti paranevia, palovamman kaltaisia rakkuloita, jotka voivat jättää 1-2 vuodessa häviäviä arpia.
– Utareissa olevat rakkulat voivat vaikeuttaa imetystä ja lypsämistä. Furokumariinit voivat aiheuttaa silmissä ärsytysoireita, sarveiskalvovaurioita ja jopa sokeutumista, Haveri muistuttaa.
Jättiputkeen kosketuksissa ollut alue tulee pestä tai huuhdella viivyttelemättä, mielellään saippualla. Alueitten nuoleminen, raapiminen tai hankaaminen tulisi estää esim. kauluria käyttäen. Viileällä vedellä suihkuttelu voi helpottaa poltetta ja kirvelyä.
Auringolle altistumista tulee välttää vähintään kahden vuorokauden ajan. Esim. utareet voi suojata liiveillä tai eläintä voi pitää muutama päivä sisällä. Laajojen ihoalueiden, limakalvojen tai silmien altistuttua tulee aina olla yhteydessä eläinlääkäriin, samoin jos kutina on kiusallista, rakkulat tulehtuvat, eläin on kivulias tai sillä on yleisoireita.
– Pientareilla, joutomailla tai asutusten lähellä olevat eläimet ovat todennäköisimpiä altistujia. Jos eläimiä aiotaan tarhata, laiduntaa tai ulkoiluttaa vapaana, alueet kannattaa tarkistaa ennalta, Maarit Haveri opastaa.

Lahti hävittää jättiputkia yksityisiltä tonteilta

Luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä Lahden seudun ympäristöpalveluista on tyytyväinen yhteistyöhön jättiputkien hävittämisessä, sillä kaupungin yleisiä alueita hoitavat urakoitsijat tekevät torjuntaa myös yksityisten tonteilta.
– Viime kesän projektin jälkeen 50 henkeä lupautui jatkamaan torjuntaa. Olemme perustaneet myös iskuryhmän, joka käy Hartola-Nastola-alueilla.
Lahden seudun ympäristöpalvelut auttaa omien kunnossapitotehtäviensä yhteydessä jättiputken hävittämisessä myös yksityisiä tontinomistajia, jos nämä antavat luvan. Näin saadaan tehoa jättiputkien hävitykseen, kun yksityisten maanomistajien ja kaupungin omistamien maiden jättiputket voidaan hävittää samanaikaisesti.
Lahdessa on vieraskasveja varten aluekummit ja ”virkamieskummina” Asko Riihelä, joiden tehtävänä on auttaa jättiputkien ja muiden vieraskasvien hävittämisessä.
Uudet kummit löytyvät www.lahti.fi/suomi/aluekummi

Näin hävität jättiputken – Lohjan parhaat käytännöt

Jättiputkella on suhteellisen lähellä maanpintaa oleva juuristo, joten pieniin kasvustoihin ja pehmeään maahan suositellaan kasvin ylös kaivamista maasta.

Kovassa maaperässä ja laajoissa kasvustoissa tehokkain tapa on

1. katkaista kasvustot ensin noin 20-30 cm korkeudelta
2. ruiskuttaa torjunta-ainetta jäljelle jääneisiin kasvin osiin, lehtiruoteihin ja kukintovarren sisään. Näin torjunta-ainetta kuluu mahdollisimman vähän ja se kohdistuu täsmällisesti vain jättiputkeen.
3. Jos uusia versoja syntyy, toimenpide toistetaan.
4. Katkaistut varret ja juuret jätetään paikoilleen maanpinnalle, jolloin ne kuivuvat ja kuolevat siihen.
5. Kukinnot, joissa on jo siemeniä, pitää katkaista erikseen ja hävittää sekajätteen mukana pois. Näin estetään uusien siementaimien syntyminen.
6. Jättiputkien leviäminen yksityisiltä pihoilta on estettävä.
7.
Lohjalla tavoitteena on jättiputkikasvustojen hallittu torjuntatila vuoden 2015 mennessä ja uusien kasvustojen syntymisen estäminen.

Info!

Arvioitu vuosikustannus jättiputkien hävittämisestä 2,5 miljoonaa euroa.
Jättiputki voidaan vielä hävittää Suomesta.
Maailmanlaajuisesti vieraslajikustannus 2-3% bkt:sta.

LIITTEET

Faktaa Suomen vieraslajistrategiasta
Faktaa ihmisen terveyshaitoista
Linkit
www.lahdenseudunluonto.fi
– Sivulle voi jättää ilmoituksen vieraslajista, erityisesti jättiputkesta, lomakkeelle tai ottamalla yhteyttä Asko Riihelään.
www.roundup.fi
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/ymparisto/luonnonmonimuotoisuus/vieraslajit.html