Jättiputkia hävitettiin menestyksellä Lohjalla ja Lahdessa myös tänä kesänä: vanhoja kasvustoja hävisi, uusia löytyi 9/2014

Lohjan ja Lahden kaupungit jatkoivat yhteistyötä Oy Transmeri Ab:n kanssa myös tänä vuonna. Tuloksia alkaa näkyä: Lahdessa ”tyhjiä” esiintymiä oli jo 10 ja Lohjalla uusista jättiputkiesiintymisistä tuli viime vuotta vähemmän ilmoituksia.

Kaupunkien yhteistyö Transmerin kanssa on sisältänyt Roundup-rikkakasvin torjunta-aineen jakamista kaupungin välityksellä kaupunkilaisille, jotka halusivat hävittää jättiputkia mailtaan.

Tuotepäällikkö Reija Niemi Transmeriltä on tyytyväinen tuloksiin, sillä jättiputki on vahingollinen muiden kasvien ohella myös ihmisille ja eläimille. – Jatkamme yhteistyötä ensi vuonna. Näin voimme tarjota kaupungeille jatkuvuutta jättiputkien hävittämiseen, ja saamme myös arvokasta tietoa jättiputken hävittämisestä.

Lohjalla plussaa ja miinusta

Ympäristösuunnittelija Ville Hahkala toteaa, että Lohjalta löytyi viisi uutta esiintymää. Ilmoituksia esiintymisistä tuli aiempaa vähemmän, noin parikymmentä.

Kaupunki on torjunut omilta mailtaan jättiputkiesiintymiä sekä jo kolmatta vuotta peräkkäin yhdeltä yksityiseltä tontilta.

– Torjunnasta on hyviä ja huonoja kokemuksia. Mekaanisen ja kemiallisen torjunnan avulla on hävitetty kokonaan muutamia pienehköjä esiintymiä. Mutta havaitsimme, että kahtena aiempana vuonna aktiivisesti torjutussa isossa kasvustossa torjunta ei juuri näkynyt. Ilmeisesti entisellä peltoalueella vapaasti kasvanut esiintymä on tuottanut siemenpankin, josta putkahtelee uusia yksilöitä. Kukkivia yksilöitä oli noin sata, Ville Hahkala laskee.

Kaikkiaan Lohjalla on tiedossa olevia esiintymiä 90, joista torjunnassa on 90 prosenttia. Kaikkiaan noin 70 henkeä on tekemässä torjuntatyötä.

Lohja jatkaa yhteistyötä Transmerin kanssa ja sen myötä valvottua kemiallista jättiputken torjuntaa.

Lahdessa käynnistyi kummivuosi

Luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä on tyytyväinen alueen jättiputkitilanteeseen tänä vuonna. – Torjunta on onnistunut. Lahti-Hollola-Nastola-alueella esiintymiä oli noin 150, joista uusia 30. Mutta viime vuoden torjuntakohteista oli tyhjiä kymmenen esiintymää, joten torjunta toimii.

Alueella on perustettu ”jättiputkikummijärjestelmä”, jonka avulla autetaan jättiputkien hävittämistä. Kummijärjestelmä aloitti toimintansa keväällä.

Kummijärjestelmän avulla Lahti aktivoi kaupunkilaisia, ja syyskuussa on vielä yksi yleisötilaisuus.

Myös Lahti jatkaa yhteistyötä Transmerin kanssa, ja toimittaa Roundup-rikkakasvin torjunta-ainetta halukkaille sekä opastaa ja valvoo torjunta-aineen käyttöä jättiputkien hävittämisessä.

Hyvin menneestä torjuntakesästä huolimatta jättiputken hävittämistä riittää vielä monelle vuodelle, Asko Riihelä tietää.