Lohjalla hävitetään jättiputkia jo kuudetta vuotta 4/2016

Lohjalla hävitetään jättiputkia jo kuudetta vuotta

Tiedote. Julkaistu: 28.04.2016 klo 09:00
Oy Transmeri Ab

Jättiputkitilanne Lohjalla

Lohjan kaupunki aloitti järjestelmällisen jättiputken torjunnan alueellaan jo vuonna 2010. Tänä vuonna ilmoitettuja jättiputkiesiintymiä on 150, joista valtaosa on yksityisillä mailla.

– Pyrkimyksenä on tarkastaa tänä kesänä kaikki kaupungin alueen kasvustot ja selvittää myös yksityisten mailla olevin kasvustojen tila, ympäristöpäällikkö Risto Murto kertoo. – Kasvustojen jatkuva seuranta on tärkeä osa hävitystyötä, sillä tarkkailua tarvitaan yli kymmenen vuoden ajan.

Vuosien työ Lohjalla on ollut tuloksekasta, sillä suurin osa eli noin 115 kasvustoa on torjunnassa, mistä Risto Murto lähettää kiitoksen kaupunkilaisille. Etenkin suuret kasvustot on saatu hallintaan.

Lohjan kaupunki ja Oy Transmeri Ab tekevät yhteistyötä myös tänä vuonna. Transmeri lahjoittaa Lohjan kaupungille jättiputkien hävittämiseen tarvittavan Roundup rikkakasvien torjunta-aineen, jota kaupunki jakaa myös yksityisille tontinomistajille. Kaupunki hoitaa opastuksen ja seurannan.

Tuotepäällikkö Reija Niemi Transmeriltä pitää yhteistyötä arvokkaana, sillä yhteistyön avulla kartutetaan pitkäjänteisesti tietoa jättiputken häviämisestä. – On hyödyllistä tietää, milloin Roundup rikkakasvien torjunta-aine on tarpeellinen, milloin jättiputki hävitetään muilla keinoin, Reija Niemi toteaa.

Jättiputki hävitetään keväällä

Risto Murto on seurannut yli parikymmentä vuotta jättiputkien häviämistä – ja myös elpymistä. Hänellä on keinovalikoimassa monta tapaa hävittää jättiputki. Perinteisiä, mekaanisia keinoja tarvitaan ja käytetään jatkuvasti.

Kevät on hävitystyön tärkein vuodenaika. – Keväällä kannattaa katkaista jättiputken nuori verso maan alta juuresta pistolapiolla ja nostaa kasvu kuivumaan ilmavaan paikkaan. Työssä on suojauduttava kasvin haitallisilta aineilta.

– Kannustamme kaivamaan pehmeästä maasta yksittäiset jättiputket ylös. Täsmätorjunta on tehokkain keino. Tärkeätä on, että jättiputki ei pääse kukkimaan ja siementämään.

Risto Murto on tyytyväinen lohjalaisten aktiivisuuteen, sillä ensimmäiset jättiputkikyselyt ovat jo tulleet. – Työt  siis jatkuvat!

Näin jättiputki häviää

Jättiputki kaivetaan alkukesästä maasta ylös pistolapiolla. Sen verson voi myös katkaista juurenniskasta ja jättää kasvi kuivumaan maahan.

Kovassa maassa kasvava ja suurehko kasvusto kannattaa niittää noin 30 cm:n korkeudelta. Lehtivarsien tyvet  ja putkien sisustat täsmäruiskutetaan torjunta-aineella, jolloin torjunta kohdistuu ainoastaan jättiputkeen. Toimenpiteet toistetaan tarvittaessa.

Jättiputken ohella Lohjan kaupunki hävittää jättipalsamia arvokkaiden luontokohteiden läheisyydestä. Alkukesästä palsamit nostetaan ylös ja kasvustot kitketään. Risto Murto muistuttaa, että vieraskasveja saa hävittää ilman erillistä lupaa kaupungin mailta, kunhan tarkistaa maanomistuksen.

Lisätiedot

Risto Murto

Lohja

Ympäristöpäällikkö

Risto.murto (at) lohja.fi

www.roundup.fi

Näin hävität jättiputken

www.ymparisto.fi/vieraslajit

www.vieraslajit.fi

Oy Transmeri Ab:n kuluttajapalvelu vastaa tuotteita ja niiden käyttöä koskeviin kysymyksiin arkisin klo 13.00 – 15.00 maksuttomassa palvelunumerossa 0800 92299.

Roundup-rikkakasvin torjunta-aineet ovat viranomaisten hyväksymiä.
Roundup-tuotteiden kuvat ovat ladattavissa:
http://holvi.artstudio.fi/transmeri/
Käyttäjätunnus: transmeri
Salasana: tr9080
Kuvat medialle:

Lehdistökuvat