Rikkakasvien ryhmittely

Voikukat

Monivuotiset rikkakasvit leviävät voimakkaasti siementen, juurakoiden ja maanpäällisten tai maanalaisten rönsyjen avulla. Niiden torjunta on vaikeaa ilman torjunta-aineita. Yksivuotiset rikkakasvit puolestaan leviävät tehokkaasti siementen avulla, joten niiden torjunta on tehokkainta ennen kukintaa.

Yksivuotiset: iske ennen kukintaa ja siementämistä

Siemenrikkaruohot ovat lyhytikäisiä kasveja, jotka kukkivat ja tekevät siementä vain kerran.
Yksivuotisten rikkaruohojen siemenet itävät keväällä, ja kasvit kukkivat ja siementävät saman kasvukauden aikana, minkä jälkeen ne kuihtuvat. Monien periaatteessa yksivuotisten rikkaruohojen siemenistä osa voi itää syksyllä ja niistä syntyneet yksilöt voivat talvehtia ja kukkia vasta seuraavana keväänä. On rikkaruohoja, jotka voivat kasvattaa kaksikin sukupolvea kasvukauden aikana. Siksi torjunta ennen kukintaa on tehokkainta.

Monivuotiset: torju juuria myöten

Kestorikkaruohot ovat monivuotisia lajeja, jotka voivat kerran alkuun päästyään saada kasvupaikallaan pitkäaikaisen jalansijan. Kaksivuotiset rikkaruohot itävät keväällä ja talvehtivat ja kukkivat vasta seuraavana kesänä.

Monivuotiset kestorikkaruohot kukkivat usein ensimmäisen kerran aikaisintaan kolmantena kasvukautenaan ja jatkavat sen jälkeen kasvuaan ja kukkimistaan useita vuosia.