Terveiset puutarhurilta

terveisia-puutarhurilta

Iloitse luonnonyrteistä

Oman pihan luonnonkasveja voi tarkastella myös hyötynäkökulmasta. Monia Suomessa kasvavia luonnonyrttejä voi hyödyntää ravintona, mausteena, rohtona tai juoman aineksena. Keräämisessä on neljä nyrkkisääntöä: kerää lehdet ennen kukkimista, kukat juuri puhjenneina, siemenet ja hedelmät hieman ennen täyttä kypsyyttä ja juuret heti maan sulettua tai myöhään syksyllä.

Opettele tunnistamaan luonnonyrtit ja löydä uusi tuoksujen ja makujen maailma! Kokeile vaikkapa isomaksaruohon, poimulehden tai siankärsämön nuoria lehtiä leivän päällä tai salaatissa. Ahomansikan, piharatamon ja ruiskaunokin lehdistä saat hiostettuna ja kuivattuna hyvää teetä ja kuminan juurista keittoa. Tieto on valttia, sillä Suomessa kasvaa myös kymmeniä myrkyllisiä kasveja.

Hallittu villiys, valittu vihreys.

Sinä itse päätät, mikä on rikkakasvi. Ne ovat yleensä vähään tyytyväisiä viherkasveja ja usein hyviä leviämään. Joskus ne ovat helpoin tapa vihertää sellaiset puutarhan kolkat, joihin jalommat kanssasisaret eivät suostu asettumaan. Monet rikkakasvit ovat maukkaita ja jopa hyödyllisiä – paitsi meille ihmisille, myös perhosille, mehiläisille ja linnuille. Rikkakasveilla on myös eroosiota ehkäiseviä vaikutuksia. Parhaimmillaan piha ja puutarha on harmoninen paikka, jossa viihdytään ja joka antaa sopivasti puuhaa ja iloa niin omistajalleen kuin ympäristöllekin.

Mitä haittaa rikkaruohoista on?

Väärässä paikassa kasvaessaan rikkaruohot kilpailevat puutarhan ja kasvimaan hyötykasvien kanssa kasvutilasta, valosta, ravinteista ja vedestä. Oikein tiheinä kasvustoina ne heikentävät myös maan lämpöoloja. Istutusalueilla, koristekasvien, pensaiden ja puiden joukossa ne luovat hoitamattoman ja ränsistyneen vaikutelman.

vuohenputkisiankärsämö_

nokkonen_piharatamo