Rekisteröintiprosessi

Jokainen Roundup-tuote on ennen virallista rekisteröintiä käynyt läpi yli 100 testiä, joilla tutkitaan aineen vaikutukset ympäristöön ja terveyteen. Prosessi kestää keskimäärin 10 vuotta ja kaikki tiedot tallennetaan asiakirjaan, jotka toimii rekisteröintiviranomaisten arviointiperusteena.

Tämän sivun teksti koskee Roundup-tuoteperheen vihreitä, glyfosaattipitoisia tuotteita. Tutustu siniseen Roundup Nurmikon Voikukkahävitteeseen täällä.

Rikkakasvien torjunta-aineet kuuluvat Euroopan tarkimmin säädeltyihin tuotteisiin.
Rekisteröintiprosessi, vaadittavat tiedot ja turvarajat tiukentuvat jatkuvasti. Siksi lista käytössä olevista vaikuttavista aineista on lyhentynyt merkittävästi.

Kulutustuotteet luupin alla

Ensimmäiseksi vaikuttava ainesosa, glyfosaatti, rekisteröidään Euroopan tasolla.
Seuraavassa vaiheessa hyväksytetään tietyt Roundup-seokset ja sen ainesosat kansallisella tasolla. Rekisteröintikatsastukset takaavat, että tuotteet ovat turvallisuusstandardien mukaisia. Kun tuote on suunniteltu koti- tai puutarhakäyttöön, rekisteröintiviranomaiset vaativat tavallista enemmän turvallisuustietoja.

Euroopan lainsäädännön perusperiaatteisiin kuuluu, että ennen kaikkea ihmisten, eläinten ja ympäristön terveyttä tulee suojella. Kaikissa rikkakasvien torjunta-aineissa, kuten kaikissa muissakin vaarallisiksi arvioiduissa kemikaaleissa, on oltava turvallisuusmerkintä. Vaaran symboli on oranssi neliö.

Sertifioidut tutkimuslaitokset testaavat

Lopuksi on osoitettava, että tuote todella toimii. Kaikki testit on teetettävä sertifioiduilla tutkimuslaitoksilla, joita valvovat valtion viranomaiset. Vain rekisteröityjä tuotteita saa tuoda markkinoille. Rikkakasvien torjunta-aineita ei hyväksytä, jos niiden käytöstä voi seurata kohtuutonta vaaraa. Suomessa rekisteröinnin hoitaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Linkkejä muille sivustoille

Kansallinen vieraslajistrategia

Suomen ympäristökeskus: Vieraat lajit

Suomen ympäristökeskus: Jättiputkitiedote