Näin hävität jättiputken

Näin hävität jättiputken

Kunnioitusta herättävä jättiputki leviää tehokkaasti ja voi kasvaa jopa nelimetriseksi. Sen kasvinesteessä olevat furanokumariinit voivat aiheuttaa vakavia palovammoja. Siksi sen hävityksessä kannattaa noudattaa asiantuntijoiden ohjeita tarkasti.

Jättiputkeen ja muihin vieraskasveihin tehoaa glyfosaattipitoinen Roundup Garden Plus.

  1. Kasvin kosketusta paljaalle iholle pitää ehdottomasti välttää. Pukeudu suojavaatteisiin ennen kuin aloitat käsittelyn. Jos käsittelet täysikasvuisia, kukkivia kasveja, käytä myös kasvosuojainta. Valitse urakkaan tuuleton ja sateeton päivä.
  2. Jättiputken käsittelyyn kannattaa käyttää Roundup Garden Plus -tiivistettä. Jos ruiskutat lehdet, sekoita 40 ml : 1 litraan vettä ja jos kaadat liuoksen katkaistun varren sisään, tee vahvempi liuos 60 ml : 40 ml vettä. Tarkat ohjeet ovat pakkausselosteessa, jonka löydät linkkinä myös tuotesivulta.
    riittoisuus_jattiputkelle
  3. Jättiputkella on suhteellisen lähellä maanpintaa oleva juuristo, joten pehmeässä maassa kasvavat pienet kasvustot voit hyvin kaivaa ylös maasta kokonaisina.
  4. Kovassa maaperässä ja laajoissa kasvustoissa tehokkain tapa on katkaista kasvustot ensin noin 20-30 cm korkeudelta ja sitten ruiskuttaa Roundupia jäljelle jääneisiin kasvin osiin, lehtiruoteihin ja kukintovarren sisään. Näin torjunta-ainetta kuluu mahdollisimman vähän ja se kohdistuu täsmällisesti vain jättiputkeen.
  5. Toista toimenpide joka kerta kun uusia versoja syntyy. Kasvupaikkaa kannattaa tarkkailla pitkin kevättä ja kesää 2-3 vuoden ajan.
  6. Katkaistut jättiputket ja niiden juuret voit jättää paikoilleen maahan – ne kuivuvat ja kuolevat siinä. Vain kukinnot, joissa on jo siemeniä, pitää katkaista erikseen ja hävittää sekajätteen mukana. Näin estät uusien siementaimien syntymisen.

Uusi laki velvoittaa maanomistajia

Tammikuussa 2016 astui voimaan kansallinen vieraslajilaki, jonka tarkoitus on torjua vieraslajeista aiheutuvia vahinkoja Suomen alkuperäisille eläin- ja kasvilajeille. Haitallisimmat vieraslajit, kuten jättiputki, uhkaavat luontomme monimuotoisuutta. Uuden lain taustalla on EU:n vieraslajiasetus.

Uudessa vieraslajilaissamme korostetaan maanomistajien ja ammattimaisten toimijoiden vastuuta. Maanomistajan pitäisi hävittää kiinteistöllä esiintyvä haitallinen vieraslaji tai rajoittaa sen leviämistä, jos esiintymästä voisi aiheutua merkittävää vahinkoa luonnon monimuotoisuudelle tai ihmisten terveydelle. Hävittämisvelvoite astui voimaan 2017.

Lataa Jättiputken torjunta -esite (PDF)

Kuvia jättiputken siementaimista, joika on käsitelty Roundupilla.

siementaimet

Kuvia jättiputkien vanhemmasta kasvustosta, joka on käsitelty Roundupilla.

vanha-kasvusto

Kuvia jättiputkista, joita on käsitelty kaatamalla Roundupia katkaistuun varteen.

Suojaudu oikeinKäsitteleJuuristo

 

 

Kaiva pienet juuretKaiva pienet juuristotLoppukäsittely