Vuoden talkookohde valitaan nyt: Mistä hävitetään vieraskasvit vuonna 2012?

Transmeri on tukemassa myös ensi vuonna vieraskasvien torjuntaa ja lahjoittaa Roundup-rikkakasvien torjunta-ainetta vuoden 2012 hävitettävien vieraskasvien talkookohteeseen. Talkookohteen valinnassa on tärkeätä, että vieraskasvit ovat levinneet ja valloittavat tilaa alkuperäisiltä kasveilta ja muuttavat näin ympäristöä. Vieraskasveja ovat jättiputki, kurtturuusu, lupiini ja jättipalsami. Näistä jättiputki on ihmiselle vaarallinen, koska kasvin koskettaminen auringonvalossa saattaa aiheuttaa vakavia ihovaurioita.

Transmerin kuluvan vuoden talkookohde ja yhteistyökumppani on Lohja, jossa jättiputkia on hävitetty yli 50 kohteesta. Transmeri on tehnyt yhteistyötä Lohjan kaupungin ohella Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.

– Lohjalla jättiputkien torjunta ylitti reilusti kaikki odotukset. Torjuntatoimia toteutettiin lähes kaikissa ilmoitetuissa yli 50 eri kohteessa ja vieläpä suurelta osin yksityisten henkilöiden toimesta. Kaupunki osallistui suurimpien kasvustojen torjuntaan. Kaikkien kasvustojen tilaa seurataan ja torjuntatöitä jatketaan myös tulevina vuosina, Lohjan kaupungin ympäristöpäällikkö Risto Murto kertoo.

Ehdota kohdetta!

Talkookohdetta voi ehdottaa osoitteessa www.roundup.fi tai lähettämällä ehdotuksen osoitteeseen Oy Transmeri Ab, ”Talkoot 2012”, Kutojantie 12, 02630 Espoo.

Ehdotuksessa mainitaan kasvilaji, perustelu kohteen valinnaksi ja yhteystiedot. Ehdotus voi sisältää myös kuvia sekä mielellään alan asiantuntijan lausunnon. Paikallinen ympäristökeskus, museovirasto tai muu ympäristöasiantuntijan arvio vieraskasvin vaikutuksesta auttaa kohteen valinnassa.

Talkookohteessa olevia vieraskasveja ovat jättiputki, kurtturuusu, lupiini ja jättipalsami.

– Lahjoitamme Roundup-rikkakasvien torjunta-ainetta talkookohteeseen, ja jaamme yhteistyössä talkookohteen kanssa tietoa vastuullisesta ja oikeasta tavasta käyttää torjunta-ainetta. Kokemuksemme mukaan yhteistyö ympäristöviranomaisten kanssa on tehokas tapa suojella luontoa vieraskasveilta, tuotepäällikkö Reija Niemi kertoo.