Usein kysyttyä Roundupista

Niitty

Myös Transmerin kuluttajapalvelu vastaa Roundup-tuotteita ja niiden käyttöä koskeviin kysymyksiin. Soita numeroon 0800 92 299 arkisin klo 13–15 tai lähetä sähköpostia.

Onko Roundup-tuotteissa POEA-apuainetta(polyetoksyloitu talialkyyliamiini)?

EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on todennut, että POEA-apuaine (polyetoksyloitu talialkyyliamiini) on glyfosaattia huomattavasti myrkyllisempi. Tämän vuoksi sellaiset glyfosaattivalmisteet, jotka sisältävät tätä apuainetta, tulisi kieltää. Transmerin markkinoimissa, kuluttajille tarkoitetuissa Roundup-tuotteissa (Roundup Garden 280 ml & 540 ml, Roundup Quick 1 L, 2,5 L & 3 L, Roundup Geeli 150 ml ja Roundup Piha 5 L) ei ole POEA-ainetta.

Kuinka Roundup toimii?

Roundup tuhoaa rikkakasvit sisältä käsin. Kun Roundupia levitetään rikkakasville, se imeytyy lehtiin, sekoittuu kasvin nestekiertoon ja kulkeutuu kaikkialle kasvissa, myös syvimpiin juuriin. Kasvin kyky kasvaa tuhoutuu ja se kuihtuu ravinteiden puutteeseen. Kuihtuneen kasvin voi muokata maahan tai kompostoida.

Miksi Roundup Geeli -pullosta ei tule geeliä, vaikka kuinka klikkaan?

Valmistajan ohjeiden mukaan geelipainiketta tulee ensimmäisellä käyttökerralla klikata jopa 20-30 kertaa ennen kuin geelin syöttö alkaa. Hyvä kikka on kääntää pakkaus ylösalaisin ja ravistaa pari kertaa, jolloin geeli pakkautuu annostelijan suulle.

Mitä on glyfosaatti?

Glyfosaatti on Roundupin tehoaine, joka kuluttajatuotteissa on huomattavasti miedompi kuin vastaavassa maataloustuotteessa. Juuri glyfosaatti saa kasvin kuihtumaan ravinteiden puutteeseen. Roundup on viranomaisten hyväksymä ja se tehoaa myös hankaliin vieraskasveihin, kuten jättiputkeen.

Saako lasten leikkipaikoilla käyttää glyfosaattia ja onko glyfosaatista vaaraa lemmikeille?*

Lasten leikkipaikoilla kannattaa käyttää rikkakasvien torjuntaan mekaanisia menetelmiä. Glyfosaatilla käsitellyt alueet (puistot, piha-alueet) on hyvä merkitä, ja alueille menemiseen suositellaan 7 vrk:n varoaikaa. Lasten/lemmikin satunnaisesta liikkumisesta glyfosaatilla käsitellyllä alueella ei kuitenkaan aiheudu suurta riskiä, kunhan valmiste on ehtinyt kuivua kasvien pinnalta.

* Lähde: Tukesin verkkolehti

Onko Roundup myrkyllistä?

Roundupia on tutkittu 40 vuotta ja sen vaikutuksista ympäristöön tiedetään erittäin paljon. On tärkeää, että noudatat Roundupin käyttöohjeita tarkasti. Anna vastakäsitellyn alueen kuivua rauhassa, ettei Roundup leviä jaloista myös esimerkiksi hyötykasveihin.

Vesien pieneliöille Roundup on vahingollista. Varmista siis, ettei Roundupia joudu vesistöön. Jäljelle jäänyt torjunta-aine viedään ongelmajätteen keräyspisteeseen ja tyhjät myyntipakkaukset yleiselle kaatopaikalle.

Kuinka kauan Roundupin vaikutus kestää?

Käyttövalmiit Roundup-tuotteet alkavat vaikuttaa kasvin juuressa jo 24 tunnin sisällä – laimennettavat tiivisteet vaikuttavat 10 vuorokaudessa. Kasvin kuihtuminen voi rikkakasvin lajista ja ilmastollisista olosuhteista riippuen kestää 1–28 vuorokautta.

Mihin kasveihin Roundup tehoaa?

Roundup tehoaa lähes kaikkiin vihreisiin kasveihin, mutta ei sammaliin ja kortteisiin. Monivuotisiin kasveihin se tehoaa parhaiten ennen kukintaa. Roundup vaikuttaa myös puun silmuihin sekä nuoren puun vihreän kaarnan ja halkeilleen kaarnan läpi. Kuin ruiskutat, suojaa esimerkiksi pahvinpalalla kasveja tai puun versoja, joihin et halua Roundupin vaikuttavan.

Miten puunrungot ja oksat sietävät Roundupia?

Vanhempien puiden ns. kuollut kaarna ei ime Roundupia itseensä. Muuten kts. yllä.

Pitääkö käsitellä koko kasvi?

Normaalisti riittää, kun pienikin osa kasvista joutuu kosketuksiin Roundupin kanssa. Aine leviää kasvissa myös juureen ja kuivattaa koko kasvin pois.

Miten kukkasipulit kestävät Roundupia?

Roundup ei vaikuta maassa, joten se ei vahingoita kukkasipuleita. On hyvä kuitenkin varmistaa, että kukkasipulit eivät ole alkaneet itää ja tulla ylös maasta, sillä silloin Roundup vahingoittaa niitä.

Kelpaavatko Roundupin kuivattamat kasvit kompostiin?

Kyllä, voit mainiosti laittaa kasvin kompostiin. Sekoita kuihtunut rikkaruoho tavalliseen puutarhamultaan ja kompostoi normaaliin tapaan.

Voiko Roundupia käyttää kasvimaalla?

Kyllä voi, mutta käsittele kasvimaa vasta satokauden jälkeen. Mansikkamaalle Roundupia ei suositella käytettäväksi lainkaan.

Kun voikukat valtaavat nurmikon, voiko sen suihkuttaa Roundupilla?

Roundup vaikuttaa lehtivihreä kautta eikä valitse kohteitaan, joten nurmikkokin kuihtuu, jos suihkutat sitä. Paras tapa torjua voikukkia on suihkuttaa tai sivellä ne yksi kerrallaan. Jo pieni määrä ainetta riittää.

Vahingoittaako Roundup pintoja?

Ei. Roundup voi kuitenkin syövyttää rautaa ollessaan pitkään kosketuksessa sen kanssa. Älä siis säilytä Roundupia sinkityssä tai galvanoidussa astiassa. Muille pinnoille jäävät tahrat lähtevät yleensä pyyhkimällä.

Mikä on vieraskasvi?

Vieraskasvi on muualta meidän luontoomme levinnyt kasvi. Haitalliseksi se muuttuu, kun se vallatessaan kasvualaa syrjäyttää omia perinnekasvejamme.