Usein kysyttyä Roundupista

Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen Roundup tuotteisiin ja niiden käyttöön. Myös Transmerin kuluttajapalvelu vastaa Roundup-tuotteita koskeviin kysymyksiin. Soita numeroon 0800 92 299 arkisin klo 13–15 tai lähetä sähköpostia.

Speed Q&A

Kuinka lähellä vesistöjä ja kaivoja Roundup Speed- tuotteita voidaan käyttää?

Tuote on kuluttajakäyttöön tarkoitettu puutarhatuote, joka on tarkoitettu käytettäväksi vain pienimuotoisesti ja paikallisesti. Vältä suoraa ruiskuttamista lammikoihin tai muihin pintavesiin.

Onko rajoituksia käytöstä pohjavesialueilla?

Noudata aina hyväksyttyä levitysmääriä. Pohjavesialueille ei ole annettu rajoituksia Roundup Speedille.

Mitä tehdä, jos kissa / koira / lemmikki syö ruohoa, joka on käsitelty Roundup Speedillä?

On suositeltavaa pitää lapset ja lemmikkieläimet poissa käsitellyltä alueelta, kunnes se on kuivunut. Jos lemmikki syö ruohoa, tarkkaile mahdollisia oireita ja vie lemmikki eläinlääkäriin ja kerro havaituista oireista.

Onko pelargonihapoista tehty tutkimuksia, miten sen vaikuttaa ympäristöön tai maaperään?

Tuote on kuluttajakäyttöön tarkoitettu puutarhatuote, joka on tarkoitettu käytettäväksi vain pienimuotoisesti ja paikallisesti. Jos tuotetta käytetään etiketin mukaisesti oikealla käyttömäärällä, ei ympäristölle ja maaperälle aiheudu haittaa.

Voikukkahävite

Miten Roundup Nurmikon Voikukkahävite eroaa muista Roundup-tuotteista?

Nurmikon Voikukkahävite on valikoiva: se hävittää tehokkaasti voikukat, ratamot, apilat ja muut leveälehtiset kasvit juurineen, mutta jättää ruohon rauhaan. Siksi sen voi levittää koko nurmikolle. Voikukkahävitteen tehoaineina ovat MCPA, diklorproppi ja dikamba – muissa Roundup-tuotteissa tehoaine on pelargonihappo. Tunnistat Nurmikon Voikukkahävitteen sinisestä pakkauksesta. Tutustu tarkemmin täällä.

Miten Roundup Nurmikon Voikukkahävitettä käytetään?

Valmistetta käytetään yksittäisten leveälehtisten rikkakasvien, kuten voikukkien, piharatamon, valkoapilan ja rönsyleinikin torjuntaan nurmikoista.

Valmistetta voidaan käyttää koko kasvukauden ajan, mutta jotta tuote tehoa kunnolla pitää olla riittävän lämmintä! Paras teho saavutetaan, kun lämpötila on yli 12 °C, maa on kostea ja nurmikko ja rikkakasvit ovat hyvässä kasvussa touko-elokuussa.

Miten nopeasti Roundup Voikukkahävitteellä käsittelyn jälkeen nurmikon voi leikata?

Nurmen voi leikata noin 3 päivää käsittelyn jälkeen.

Olen juuri leikannut nurmikon, voinko käsitellä nurmikon voikukat Roundup Voikukkahävitettä?

Älä leikkaa nurmikkoa 3 päivää ennen käsittelyä.

Miksi nurmikko vioittui, kun käytin Nurmikon Voikukkahävitettä?

Älä ruiskuta nurmikkoa joka kärsii kuivuudesta, helteestä tai muusta stressistä.

Roundup Express, Roundup Quick, Roundup Geeli ja Roundup Piha

(valikoimasta poistuneet, glyfosaattia sisältävät tuotteet)

Kuinka kauan Roundupin vaikutus kestää?

Käyttövalmiit, vihreässä pakkauksessa myytävät Roundup-tuotteet alkavat vaikuttaa kasvin juuressa jo 6-24 tunnin sisällä – Roundup Geeli vaikuttaa 10 vuorokaudessa ja laimennettavat Roundup Garden Plus -tiivisteet 5 vuorokaudessa. Kasvin kuihtuminen voi rikkakasvin lajista ja ilmastollisista olosuhteista riippuen kestää 1–28 vuorokautta.

Mihin kasveihin Roundup tehoaa?

Glyfosaattipitoiset Roundup-tuotteet tehoavat lähes kaikkiin vihreisiin kasveihin, mutta ei sammaliin ja kortteisiin. Monivuotisiin kasveihin ne tehoavat parhaiten ennen kukintaa. Roundup vaikuttaa myös puun silmuihin sekä nuoren puun vihreän kaarnan ja halkeilleen kaarnan läpi. Kuin ruiskutat, suojaa esimerkiksi pahvinpalalla kasveja tai puun versoja, joihin et halua Roundupin vaikuttavan. Sinisessä pakkauksessa myytävän Nurmikon Voikukkahävitteen vaikutus on valikoiva –  lue lisää täällä.

Miten puunrungot ja oksat sietävät Roundupia?

Vanhempien puiden ns. kuollut kaarna ei ime Roundup-tuotteiden glyfosaattia itseensä. Muuten kts. yllä.

Pitääkö käsitellä koko kasvi?

Normaalisti riittää, kun pienikin osa kasvista joutuu kosketuksiin Roundupin kanssa. Aine leviää kasvissa myös juureen ja kuivattaa koko kasvin pois.

Miten kukkasipulit kestävät Roundupia?

Roundup ei vaikuta maassa, joten se ei vahingoita kukkasipuleita. On hyvä kuitenkin varmistaa, että kukkasipulit eivät ole alkaneet itää ja tulla ylös maasta, sillä silloin Roundup vahingoittaa niitä. Sinisessä pakkauksessa myytävän Nurmikon Voikukkahävitteen vaikutus on valikoiva –  lue lisää täällä.

Kelpaavatko Roundupin kuivattamat kasvit kompostiin?

Kyllä, voit mainiosti laittaa kasvit kompostiin. Sekoita kuihtunut rikkaruoho tavalliseen puutarhamultaan ja kompostoi normaaliin tapaan.

Voiko Roundupia käyttää kasvimaalla?

Voit käyttää kasvimaalla vihreässä pakkauksessa myytäviä Roundup-tuotteita, mutta käsittele kasvimaa vasta satokauden jälkeen. Mansikkamaalle Roundupia ei suositella käytettäväksi lainkaan.

Kun voikukat valtaavat nurmikon, voiko sen suihkuttaa Roundupilla?

Uusi, valikoiva Roundup Nurmikon Voikukkahävite on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Se hävittää tehokkaasti leveälehtiset kasvit, mutta jättää nurmikon rauhaan. Lue lisää tuotteen vaikutuksesta ja käytöstä täällä.

Miksi Roundup Geeli -pullosta ei tule geeliä, vaikka kuinka klikkaan?

Valmistajan ohjeiden mukaan geelipainiketta tulee ensimmäisellä käyttökerralla klikata jopa 20-30 kertaa ennen kuin geelin syöttö alkaa. Hyvä kikka on kääntää pakkaus ylösalaisin ja ravistaa pari kertaa, jolloin geeli pakkautuu annostelijan suulle.

Vahingoittaako Roundup pintoja?

Glyfosaattipitoinen Roundup ei vahingoita pintoja, mutta voi kuitenkin syövyttää rautaa ollessaan pitkään kosketuksessa sen kanssa. Älä siis säilytä Roundupia sinkityssä tai galvanoidussa astiassa. Muille pinnoille jäävät tahrat lähtevät yleensä pyyhkimällä. Nurmikon Voikukkahävitteen vaikutusta pintoihin ei ole tutkittu.

Mikä on vieraskasvi?

Vieraskasvi on muualta meidän luontoomme levinnyt kasvi. Haitalliseksi se muuttuu, kun se vallatessaan kasvualaa syrjäyttää omia perinnekasvejamme.

Roundup ja glyfosaatti

Glyfosaattia sisältävät tuotteet ovat poistuneet Roundup tuotevalikoimasta. Oy Transmeri Ab on lopettanut kuluttajatuotteina myytävien, harrastekäyttöön tarkoitettujen glyfosaattituotteiden maahantuonnin ja myynnin Suomessa. Roundup-tuotemerkki jatkaa markkinoilla, mutta valikoimassa jatkavien tuotteiden vaikuttava raaka-aine ei ole glyfosaatti. Tutustu tuotteisiin tästä.

Mitä on glyfosaatti?

Glyfosaatti on vihreässä pakkauksessa myytävien Roundup-tuotteiden tehoaine, joka kuluttajatuotteissa on huomattavasti miedompi kuin vastaavassa maataloustuotteessa. Juuri glyfosaatti saa kasvin kuihtumaan ravinteiden puutteeseen. Roundup on viranomaisten hyväksymä ja se tehoaa myös hankaliin vieraskasveihin, kuten jättiputkeen.

Onko Roundup-tuotteissa POEA-apuainetta (polyetoksyloitu talialkyyliamiini)?

EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen on todennut, että POEA-apuaine (polyetoksyloitu talialkyyliamiini) on glyfosaattia huomattavasti myrkyllisempi. Tämän vuoksi sellaiset glyfosaattivalmisteet, jotka sisältävät tätä apuainetta, tulisi kieltää. Transmerin markkinoimissa, kuluttajille tarkoitetuissa Roundup-glyfosaattituotteissa (Roundup Garden 280 ml & 540 ml, Roundup Quick 1 L, 2,5 L & 3 L, Roundup Geeli 150 ml ja Roundup Piha 5 L) ei ole POEA-ainetta.

Kuinka glyfosaattipitoinen Roundup toimii?

Glyfosaatti tuhoaa rikkakasvit sisältä käsin. Kun glyfosaattipitoista Roundupia levitetään rikkakasville, se imeytyy lehtiin, sekoittuu kasvin nestekiertoon ja kulkeutuu kaikkialle kasvissa, myös syvimpiin juuriin. Kasvin kyky kasvaa tuhoutuu ja se kuihtuu ravinteiden puutteeseen. Kuihtuneen kasvin voi muokata maahan tai kompostoida.

Saako lasten leikkipaikoilla käyttää glyfosaattia ja onko glyfosaatista vaaraa lemmikeille?*

Lasten leikkipaikoilla kannattaa käyttää rikkakasvien torjuntaan mekaanisia menetelmiä. Glyfosaatilla käsitellyt alueet (puistot, piha-alueet) on hyvä merkitä, ja alueille menemiseen suositellaan 7 vrk:n varoaikaa. Lasten/lemmikin satunnaisesta liikkumisesta glyfosaatilla käsitellyllä alueella ei kuitenkaan aiheudu suurta riskiä, kunhan valmiste on ehtinyt kuivua kasvien pinnalta.

* Lähde: Tukesin verkkolehti

Onko glyfosaattipitoinen Roundup myrkyllistä?

Glyfosaattia on tutkittu 40 vuotta ja sen vaikutuksista ympäristöön tiedetään erittäin paljon. Noudata aina Roundup-tuotteiden käyttöohjeita tarkasti. Anna vastakäsitellyn alueen kuivua rauhassa, ettei Roundup leviä jaloista myös esimerkiksi hyötykasveihin.

Kaikki Roundup-tuotteet ovat vahingollisia vesien pieneliöille. Varmista siis, ettei Roundupia joudu vesistöön. Jäljelle jäänyt torjunta-aine viedään ongelmajätteen keräyspisteeseen ja tyhjät myyntipakkaukset asianmukaiseen jätepisteeseen.