Mikä on rikkakasvi?

Ovatko kaikki pihan ei-toivotut kasvit rikkakasveja?

Hallittu villiys, valittu vihreys.

Sinä itse päätät, mikä on rikkakasvi. Ne ovat yleensä vähään tyytyväisiä viherkasveja ja usein hyviä leviämään. Joskus ne ovat helpoin tapa vihertää sellaiset puutarhan kolkat, joihin jalommat kanssasisaret eivät suostu asettumaan. Monet rikkakasvit ovat maukkaita ja jopa hyödyllisiä – paitsi meille ihmisille, myös perhosille, mehiläisille ja linnuille. Rikkakasveilla on myös eroosiota ehkäiseviä vaikutuksia. Parhaimmillaan piha ja puutarha on harmoninen paikka, jossa viihdytään ja joka antaa sopivasti puuhaa ja iloa niin omistajalleen kuin ympäristöllekin.

Iloitse luonnonyrteistä

Oman pihan luonnonkasveja voi tarkastella myös hyötynäkökulmasta. Monia Suomessa kasvavia luonnonyrttejä voi hyödyntää ravintona, mausteena, rohtona tai juoman aineksena. Keräämisessä on neljä nyrkkisääntöä: kerää lehdet ennen kukkimista, kukat juuri puhjenneina, siemenet ja hedelmät hieman ennen täyttä kypsyyttä ja juuret heti maan sulettua tai myöhään syksyllä.

Opettele tunnistamaan luonnonyrtit ja löydä uusi tuoksujen ja makujen maailma! Kokeile vaikkapa isomaksaruohon, poimulehden tai siankärsämön nuoria lehtiä leivän päällä tai salaatissa. Ahomansikan, piharatamon ja ruiskaunokin lehdistä saat hiostettuna ja kuivattuna hyvää teetä ja kuminan juurista keittoa. Tieto on valttia, sillä Suomessa kasvaa myös kymmeniä myrkyllisiä kasveja.

Mitä haittaa rikkaruohoista on?

Väärässä paikassa kasvaessaan rikkaruohot kilpailevat puutarhan ja kasvimaan hyötykasvien kanssa kasvutilasta, valosta, ravinteista ja vedestä. Oikein tiheinä kasvustoina ne heikentävät myös maan lämpöoloja. Istutusalueilla, koristekasvien, pensaiden ja puiden joukossa ne luovat hoitamattoman ja ränsistyneen vaikutelman.

Roundup voikukka

Rikkakasvien ryhmittely auttaa tunnistamaan milloin on sopiva hetki torjua rikkakasvi

Monivuotiset rikkakasvit leviävät voimakkaasti siementen, juurakoiden ja maanpäällisten tai maanalaisten rönsyjen avulla. Niiden torjunta on vaikeaa ilman torjunta-aineita. Yksivuotiset rikkakasvit puolestaan leviävät tehokkaasti siementen avulla, joten niiden torjunta on tehokkainta ennen kukintaa.

Yksivuotiset: iske ennen kukintaa ja siementämistä

Siemenrikkaruohot ovat lyhytikäisiä kasveja, jotka kukkivat ja tekevät siementä vain kerran.
Yksivuotisten rikkaruohojen siemenet itävät keväällä, ja kasvit kukkivat ja siementävät saman kasvukauden aikana, minkä jälkeen ne kuihtuvat. Monien periaatteessa yksivuotisten rikkaruohojen siemenistä osa voi itää syksyllä ja niistä syntyneet yksilöt voivat talvehtia ja kukkia vasta seuraavana keväänä. On rikkaruohoja, jotka voivat kasvattaa kaksikin sukupolvea kasvukauden aikana. Siksi torjunta ennen kukintaa on tehokkainta.

Monivuotiset: torju juuria myöten

Kestorikkaruohot ovat monivuotisia lajeja, jotka voivat kerran alkuun päästyään saada kasvupaikallaan pitkäaikaisen jalansijan. Kaksivuotiset rikkaruohot itävät keväällä ja talvehtivat ja kukkivat vasta seuraavana kesänä.

Monivuotiset kestorikkaruohot kukkivat usein ensimmäisen kerran aikaisintaan kolmantena kasvukautenaan ja jatkavat sen jälkeen kasvuaan ja kukkimistaan useita vuosia.